• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Šah

Propozicije

Pravilnik za šah RSI 2018.

PRAVILNIK ZA ŠAH 2018 g.

1. U Rekreacijskim sportkim igrama, sportskoj disciplini šah pravo nastupa imaju punoljetni državljani RH.

2. Ekipe se smiju formirati slobodno bez obzira na pripadnost poduzeću.

3. Za ekipu tijekom sezone može nastupiti 12 igrača. Ekipa mora prijaviti sastav 5 dana prije početka sezone. Ekipa može nadopuniti ili mijenjati sastav po završetku proljetnog dijela. Konačni sastav ekipa mora predati organizatoru 5 dana prije početka jesenjeg dijela polusezone. Ekipe nisu obvezne pridržavati se osnovnog sastava.

4. Ekipa broji 4 igrača, a može nastupiti s najmanje 1 igračem. Za ekipu mogu nastupiti i žene, kao i umirovljenici poduzeća.

5. Igra se dvostrukim bod sistemom po Bergerovim tablicama. Način bodovanja: pobjeda 2 boda; neriješeno 1 bod; poraz 0 bodova.

7. Igra se uz šahovski sat .

8. Domaćin susreta dužan je osigurati šahovske garniture i satove. Ako to nemaju obratiti će se ekipi s kojom po rasporedu igraju, a ako ni ovi nemaju, obratiti će se organizatoru.

9. Domaćin susreta je prvoimenovana ekipa u rasporedu natjecanja. Domaćin na neparnim pločama vodi bijele figure.

10. Prije početka meča kapetani ekipa određuju suca dogovorom. Ako se ne dogovore kapetan domaćina obavlja dužnost suca.

11. Izvadak iz pravila FIDE: Ubrzana igra

A.1. Partija "Ubrzanog šaha" je ona u kojoj se svi potezi moraju odigrati unutar određenog vremena koje je veće od 10 minuta ali manje od 60 minuta po svakom igraču, ili kod koje je zbroj određenog vremena i 60 dodataka po svakom potezu veći od 10 minuta ali manji od 60 minuta po svakom igraču.

A.2 Igrači nisu obavezni zapisivati poteze, ali i dalje imaju pravo reklamacije koje se baziraju na zapisniku partije. Igrač može bilo kada zatražiti od suca takav zapisnik partije u svrhu zapisivanja poteza.

A.4.1. Nakon što je iz početne pozicije svaki igrač odigrao deset završenih poteza,

A.4.1.1 Nije dopušteno mijenjati postavke sata, osim u slučaju znatnog remećenja predviđene satnice natjecanja.

A.4.1.2 Nije dopušteno reklamirati nepravilno postavljenu šahovsku ploču. U slučaju nepravilno postavljenog kralja, rokada nije dopuštena. U slučaju nepravilno postavljenog topa, rokada tim topom nije dopuštena.

A.4.2 U slučaju da sudac primijeti događaj opisan u člancima 7.5.1, 7.5.2 ili 7.5.3 a protivnik još nije odigrao svoj potez, mora postupiti na način opisan u članku 7.5.5. Ako sudac ne intervenira, protivnik ima pravo na reklamaciju prije odigravanja svog poteza. Ako protivnik ne reklamira i sudac ne intervenira, nepravilan potez će ostati i partija će se nastaviti. Nakon što protivnik odigra svoj potez, nepravilan potez se ne može izmijeniti, osim ako to ne prihvate oba igrača, bez intervencije suca.

A.4.3 Za pravilnu reklamaciju pobjede zbog isteka vremena protivnika, igrač može zaustaviti svoj sat i pozvati suca. Ipak, partija je neodlučena ako je pozicija takva da protivnik ne može matirati igračevog kralja bilo kojim nizom pravilnih poteza.

A.4.4. Ukoliko sudac primijeti da su oba kralja u šahu, ili da je pješak na najudaljenijem polju od svog početnog polja, pričekat će da se dovrši sljedeći potez. Tada će, ako je nepravilna pozicija još uvijek na ploči, partiju proglasiti neriješenom.

A.4.5 Sudac mora reagirati ako primijeti da je vrijeme na satu isteklo.

Nepravilnosti

7.5.1 Nepravilan potez je dovršen nakon što je igrač pritisnuo sat. Ako se tijekom partije utvrdi da je odigran nepravilan potez, uspostavit će se pozicija koja je bila neposredno prije nastanka nepravilnosti. Ako se ne može uspostaviti poziciju koja je bila neposredno prije nepravilnosti, partija se nastavlja od posljednje utvrđene pozicije prije neipravilnosti. Na potez kojim se zamjenjuje nepravilan potez primjenjuju se Članci 4.3 i 4.7. Partija se zatim nastavlja od utvrđene pozicije.

7.5.2 Ako je igrač pomaknuo pješaka na najudaljeniji red, pritisnuo sat, ali nije zamijenio pješaka s novom figurom, potez je nepravilan. Pješak se mora zamijeniti damom iste boje kao pješak.

7.5.3 Ako igrač pritisne sat a da nije odigrao potez, to će se smatrati nepravilnim potezom i kazniti primjereno nepravilnom potezu.

7.5.4 Ako igrač koristi obje ruke za izvođenje poteza (u slučaju rokade, uzimanja ili promocije) to se ima smatrati nepravilnim potezom i kazniti primjereno nepravilnom potezu.

7.5.5 Nakon odluke donesene na temelju Članka 7.5.1, 7.5.2, 7.5.3 ili 7.5.4, za prvi dovršeni nepravilni potez igrača sudac će dodati igračevom protivniku dvije minute dodatnog vremena; za drugi dovršeni nepravilni potez istog igrača, sudac će partiju proglasiti za njega izgubljenom. Međutim, partija je remi ako je pozicija takva da protivnik ne može matirati igračevog kralja bilo kojim nizom pravilnih poteza.

13. Zapisnik o odigranom meču dostavlja domaćin u kancelariju Saveza najkasnije 48 sati po odigranom meču. Zapisnik se može dostaviti i e-mailom ali se original zapisnika mora u tom slučaju dostaviti u Savez do sljedećeg kola. Drugi dan nakon odigranog susreta telefonom se obavještava organizator o rezultatu susreta (tel. 208-135) Ukoliko zapisnik nije dostavljen u roku (e-mailom ili osobno u roku 48 sati po odigranom susretu) susret se registrira maximalnim rezultatom za gostujuću ekipu. Zapisnici zadnjeg kola moraju se dostaviti organizatoru sljedeći dan do 12 sati.

14. Susreti se odigravaju ponedjeljkom u 18 sati. Kapetani ekipa moraju predati sastave do 18,15 sati kada meč i počinje. Ukoliko neka ekipa nije kompletna igraču koji nije došao pušta se sat u 18,30 sati i gubi bod kada mu padne zastavica.

15. Ekipa koja ne preda postavu u propisanom vremenu ili ne dođe na meč gubi sa 4 : 0.

16. Utakmicu je moguće odgoditi unaprijed, najmanje 48 sati prije zakazanog meča. Ekipa koja traži odgodu treba to najaviti organizatoru, a zatim po izvršenom dogovoru s protivničkom ekipom, javiti organizatoru termin za koji je zakazano odigravanje odgođenog susreta. Utakmicu je moguće, uz najavu organizatoru, odigrati i unaprijed. Sve se odgođene utakmice moraju odigrati do sljedećeg kola. Zadnje kolo ne može se odgađati.

17. Ako se ekipe ne mogu dogovoriti o terminu odgođenog susreta Savez će odrediti dodatni dan, termin i mjesto odigravanja takvih susreta.

18. Ekipa koja dva puta ne dođe na odigravanje meča isključuje se iz daljeg natjecanja, a rezultati postignuti u susretima s navedenom ekipom se brišu.

19. U slučaju žalbe po pitanju općih propozicija ili pravila igre, sudac i kapetani sačinjavaju i potpisuju žalbu. Pismeno obrazloženje žalbe dostavlja kapetan ekipe koja se žali, najkasnije do 12 sati slijedećeg dana uz taksu od 100 kn koja se po pozitivnom rješenju žalbe vraća.

20. Ako dvije ili više ekipa na završetku natjecanja imaju isti broj osvojenih meč bodova, redoslijed ekipa odredit će se prema dodatnim kriterijima: a) zbroj pojedinačnih bodova iz igre, b) više meč bodova unutar iste bodovne skupine, c) bolji rezultat na prvoj ploči unutar iste bodovne skupine, zatim prema drugoj, trećoj, odnosno četvrtoj ploči, d) ždrijeb.

21. GOSTUJUĆA EKIPA DUŽNA JE INTERESIRATI SE KOD DOMAĆINA O MJESTU ODIGRAVANJA SUSRETA.

22. U aktivnostima GSSR „Sport za sve“ Osijek svaki pojedinac nastupa na vlastitu odgovornost.

23. Pravo tumačenja ovog Pravilnika zadržava organizator. Ekipe svojim prvim nastupom na RSI prihvaćaju ovaj Pravilnik.                                                      

 

Brojač posjeta

0814279
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukuono
182
323
505
810906
6522
15930
814279

Vaša IP adresa 3.92.28.84
Vrijeme servera: 16-07-2019 10:49

Potražite nas na Facebooku

Sluštajte nas na radio UNIOS-u