• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Šah

Propozicije

2015.

PROPOZICIJE ZA ŠAH 2015. g.

 1. U Rekreacijskim sportkim igrama, sportskoj disciplini šah pravo nastupa imaju punoljetni državljani RH. Učenici  nemaju pravo nastupa.
 2. Ekipe se smiju formirati slobodno bez obzira na pripadnost poduzeću.
 3. Za ekipu tijekom sezone može nastupiti 15 igrača. Ekipa mora prijaviti sastav 5 dana prije početka sezone. Ekipa može nadopuniti ili mijenjati sastav po završetku proljetnog dijela. Konačni sastav ekipa mora predati organizatoru 5 dana prije početka jesenjeg dijela polusezone. Ekipe nisu obvezne pridržavati se osnovnog sastava.
 4. Ekipa  broji 6 igrača, a može nastupiti s najmanje 3. Za ekipu mogu nastupiti i žene, kao i umirovljenici poduzeća.
 5. Igra se dvostrukim bod sistemom po Bergerovim tablicama. U slučaju da se za natjecanje prijave dvije ili viiše ekipa iz istog poduzeća ili udruge,  pri izvlačenju brojeva za startne pozicije dirigirano će se odrediti brojevi za  te ekipe tako da se iste sastanu u prvom kolu natjecanja.
 6. Način bodovanja: pobjeda 2 boda; neriješeno 1 bod; poraz 0 bodova. Nedolazak na utakmicu: -1 bod.
 7. Igra se uz šahovski sat .
 8. Domaćin susreta dužan je osigurati šahovske garniture i satove. Ako to nemaju obratiti će se ekipi s kojom po rasporedu igraju, a ako ni ovi nemaju, obratiti će se organizatoru.
 9. Domaćin susreta je prvoimenovana ekipa u rasporedu natjecanja. Domaćin na neparnim pločama vodi bijele figure.
 10. Prije početka meča kapetani ekipa određuju suca dogovorom. Ako se ne dogovore kapetan domaćina obavlja dužnost suca.
 11. Izvadak iz pravila FIDE:  Ubrzana igra
 12. U situaciji kada igrač nema materijal za mat partija završava remijem
 13. Sudac može izreći kaznu igraču za nepravilan potez ili neopravdanu reklamaciju: 1) opomena; nakon svakog slijedećeg nepravilnog poteza ili neopravdane reklamacije  2) uvećanje protivnikovog preostalog vremena za razmišljanje (2 minute)
 14. Zapisnik o odigranom meču dostavlja domaćin u kancelariju Saveza najkasnije 48 sati po odigranom meču. Zapisnik se može dostaviti i putem faxa  215-145, ali se original zapisnika mora u tom slučaju dostaviti u Savez do sljedećeg kola.  Drugi dan nakon odigranog susreta telefonom se obavještava organizator o rezultatu susreta (tel. 208-135) Ukoliko zapisnik nije dostavljen u roku (faxom ili osobno  u roku 48 sati po odigranom susretu) susret se registrira maximalnim rezultatom za gostujuću ekipu. Zapisnici zadnjeg kola moraju se dostaviti  organizatoru sljedeći dan do 12 sati.
 15. Susreti se odigravaju ponedjeljkom u 18 sati. Kapiteni ekipa moraju predati sastave do 18,15 sati kada meč i počinje. Ukoliko neka ekipa nije kompletna igraču koji nije došao pušta se sat u 18,15 sati i gubi bod kada mu padne zastavica.
 16. Ekipa koja ne preda postavu u propisanom vremenu ili ne dođe na meč gubi sa 6 : 0.
 17. Utakmicu je moguće odgoditi unaprijed,  najmanje 48 sati prije zakazanog meča. Ekipa koja traži odgodu treba to najaviti organizatoru, a zatim po izvršenom dogovoru s protivničkom ekipom, javiti organizatoru termin za koji je zakazano odigravanje odgođenog susreta. Utakmicu je moguće, uz najavu organizatoru, odigrati i unaprijed. Sve se odgođene utakmice moraju odigrati  do sljedećeg kola. Zadnje kolo ne može se odgađati.
 18. Ako se ekipe ne mogu dogovoriti o terminu odgođenog susreta Savez će odrediti  dodatni dan, termin i mjesto odigravanja takvih susreta.
 19. Ekipa koja dva puta ne dođe na odigravanje meča isključuje se iz daljeg natjecanja, a rezultati postignuti u susretima s navedenom ekipom se brišu.  
 20. U slučaju žalbe po pitanju općih propozicija ili pravila igre, sudac i kapetani sačinjavaju i potpisuju žalbu. Pismeno obrazloženje žalbe dostavlja kapetan ekipe koja se žali, najkasnije  do 12 sati slijedećeg dana uz taksu od 100 kn koja se po pozitivnom rješenju žalbe vraća.
 21. Ako dvije ili više ekipa u grupnom dijelu natjecanja imaju isti broj osvojenih bodova, redoslijed ekipa odredit će se prema broju osvojenih poena, prema rezultatu međusobnog susreta, prema rezultatu prve tri ploče međusobnog susreta, prema rezultatu u četvrtoj, petoj, odnosno šestoj ploči.
 22. GOSTUJUĆA EKIPA DUŽNA JE INTERESIRATI SE KOD DOMAĆINA O MJESTU ODIGRAVANJA SUSRETA.
 23. U PROSTORIJAMA GDJE SE ODIGRAVAJU MEČEVI NIJE DOZVOLJENO PUŠENJE.

- “Ubrzana partija” je ona u kojoj se svi potezi moraju odigrati u utvrđenom vremenu, između 15 i 60  minuta  po igraču – u RSI igra  se 60 minuta po igraču. Zadnjih 5 minuta igra se po pravilima FIDE brzopotezni šah.

- igra se sukladno pravilima šaha FIDE, izuzev stavki koje su u suprotnosti sa slijedećim Pravilima

- igrači ne moraju zapisivati poteze

- kada jednom svaki od igrača odigra tri poteza ne može se reklamirati nepravilan položaj figura šahovnice ili vremena na satovima. U slučaju obrnuto postavljenih kralja i dame rokada s tim kraljem nije dozvoljena.

- a) sudac će postupiti prema odredbama članka 4 (taknuta figura) samo ako to od njega zatraži jedan ili obojica igrača

- b) igrač gubi pravo na reklamacije na temelju članka 7.2, 7.3, 7.5 (nepravilnosti, neispravni potezi) onog trenutka kada dotakne figuru prema članku 4,3.

- Smatra se da je zastavica pala nakon igračeve valjane reklamacije. Sudac će se suzdržati od objave pada zastavice

- Pri reklamiranju pobjede zbog pada protivnikove zastavice, igrač koji reklamira mora zaustaviti satove i prijaviti sucu pad. Za uspješnu reklamaciju je potrebno da je zastavica na satu igrača koji reklamira gore, a protivnikova dolje, kada su satovi zaustavljeni.

- Kada su pale obje zastavice partija je remi

Natjecateljska komisija RSI

Brojač posjeta

0596612
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukuono
115
343
2829
590976
9927
14648
596612

Vaša IP adresa 54.196.213.0
Vrijeme servera: 24-02-2018 09:38

Potražite nas na Facebooku

Sluštajte nas na radio UNIOS-u